Oefentherapie Cesar

Oefentherapie Cesar; een introductie

Naast fysiotherapie wordt er in deze praktijk ook gebruik gemaakt van een andere bewegingsleer; oefentherapie Cesar. Deze houdings- en bewegingsleer wordt gekenmerkt door bewust bewegen: zien, leren en voelen.  Bij oefentherapie Cesar wordt er gebruik gemaakt van een holistische benadering: kijken naar het groter geheel. Hierbij ligt de focus niet alleen op de klacht maar wordt naar het totaalplaatje van het individu gekeken met bijhorende persoonlijke en omgevingsfactoren. Sinds 1972 is deze beroepsgroep wettelijk erkend.

Oefentherapie Cesar is direct toegankelijk

Voor een bezoek aan de oefentherapeut heeft u geen verwijzing meer nodig. U mag natuurlijk eerst uw huisarts raadplegen als u dat liever doet, maar u bent vrij om zelf te kiezen voor rechtstreeks contact met een oefentherapeut.

We noemen dit DTO: Directe Toegankelijkheid Oefentherapie.

Tijdens uw eerste afspraak wordt, als u komt zonder verwijzing (DTO), middels ‘Screening’ en ‘Intake na Screening’ bepaald of u op het juiste adres bent voor uw klacht. Een deel van de zorgverzekeraars berekenen dit als 2 behandelingen oefentherapie. Welke zorgverzekeraars dit zijn, kunt u navragen bij de balie/aan uw oefentherapeut. Komt u met een verwijzing van uw huisarts of specialist bij de oefentherapeut, dan wordt 1 behandeling ‘Intake na Verwijzing’ berekend.

Als de klacht past binnen het behandelgebied van de oefentherapie worden, indien nodig, vervolgafspraken gemaakt. Mocht dit niet het geval zijn, dan adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts of met een andere zorgverlener.

De behandeling

Lopen, gaan zitten, bukken, tillen… We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manier van bewegen, die soms op een inefficiënte manier worden uitgevoerd. Hier hoeft u geen last van te hebben totdat er iets gebeurt en u klachten krijgt. Door op de oude manier te blijven bewegen kunnen deze klachten terugkomen of zelfs niet meer weggaan. Het doel van de behandelingen is om deze klachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen. Er wordt naar de hele bewegingsketen gekeken en alle basishoudingen en -bewegingen (staan, zitten, lopen etc.) komen aan bod. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van oefeningen die bijdragen aan uw herstel. Deze oefeningen worden zo gekozen dat ze thuis uit te voeren zijn en het uw zelfredzaamheid vergroot.