COPD

Klachten beperken en leren leven met COPD

Als u zich inspant en dat leidt tot benauwdheid en hoestbuien, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Maar als u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, is het extra belangrijk dat uw conditie niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Dat is jammer, want wij kunnen u leren hoe u door beweging uw klachten zoveel mogelijk beperkt.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Fysiotherapie kan bijdragen aan een effectievere manier om slijm op te hoesten, een betere ademhaling en helpen om uw conditie op peil te houden. Als u moeite heeft met ademen, leert u van ons een betere ademhaling die u toe kunt passen als u zich inspant. Zo houdt u activiteiten langer vol en krijgt u er ook weer meer plezier in. Ook kunnen wij u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie.

Wij kunnen u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stellen wij een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u ook specifieke oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm- of beenspieren. Uiteraard moet u voor 100% uw best doen, maar dan is het resultaat er ook naar: uw klachten zullen verminderen. Uw zelfvertrouwen groeit en u kunt daarna ook zelf meer gaan bewegen.

Wat kunt u zelf doen aan COPD?

Naast het oefenen wat u onder begeleiding van ons doet, is het belangrijk dat u de bewegingsadviezen opvolgt en uitvoert. Minder bewegen verslechtert de conditie waardoor klachten eerder optreden. Werk dus aan uw conditie, beweeg verantwoord en blijf zo mogelijk sporten.

Probeer in een zo goed mogelijke conditie te blijven. Voldoende bewegen is voor iedereen goed, maar voor mensen met COPD onmisbaar. Elke dag een stevige wandeling, fietsen of zwemmen is genoeg om uw conditie op peil te houden.

COPD Training

Intake en screening

Tijdens de intake, worden samen met u de behandeldoelen opgesteld. Dit naar aanleiding van uw klachten en uw hulpvraag en soms naar aanleiding van een blaastest in het ziekenhuis en/of bij de huisarts.

Tijdens de intake proberen we zo duidelijk mogelijk een beeld te krijgen van uw klachtenpatroon en uw huidige activiteitenniveau. Dit doen wij middels een vraaggesprek en het invullen van een aantal vragenlijsten. Tevens nemen we een inspanningstest af die een indruk geeft van uw conditie.

Doelen van de COPD training

  • Het onder controle krijgen en verbeteren van de juiste ademhalingtechniek
  • Aanleren van hoest/huff technieken
  • Verbetering van conditie door fysieke training
  • Stapsgewijze opbouw van activiteitenniveau

Trainingsvormen

De fysieke training kan plaats vinden in de hoofdvestiging (oefenruimte), In SonSport of in onze ruimte in Berkenstaete. Tijdens de trainingen worden verschillende cardio- en krachttoestellen gebruikt evenals training in de vrije ruimte met diverse loopvormen en oefenmaterialen. Tijdens de training wordt de trainingsintensiteit individueel gecontroleerd middels de hartfrequentie en de saturatie (Zuurstofopname).