Fysiotherapie

Fysiotherapie wordt al eeuwen toegepast. Bijvoorbeeld in de vorm van oefeningen of massage. Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten.

Lees meer

Manuele therapie

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen. In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doen toe- of afnemen.

Lees meer

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is een specialisatie na de reguliere opleiding fysiotherapie. De naam doet vermoeden dat een sportfysiotherapeut alleen sporters behandelt, maar dat is niet zo. Sportfysiotherapie heeft als doelstelling het herstellen van functies, het voorkomen van (sport) blessures en het verbeteren van (sport)prestaties. De sportfysiotherapeut zal u, om dit doel te bereiken, advies geven, begeleiden en trainen.

Lees meer

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut observeert, onderzoekt en behandelt kinderen, maar geeft ook voorlichting en advies. Er wordt gewerkt volgens een behandelplan; waar nodig in overleg met andere disciplines, zoals de arts, leerkracht, logopedist of ergotherapeut. Behandelingen worden na een evaluatie gerapporteerd aan de verwijzer.

Lees meer

Oedeemfysiotherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van eiwitten, vet en of vocht in het lichaamsweefsel. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

Lees meer

Kaakklachten of Cranio Mandibulaire dysfunctie

De behandeling van kaakklachten is niet een behandeling die door één, maar door meerdere disciplines kunnen worden uitgevoerd. Bij de behandeling zijn voornamelijk kaakchirurgen, tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen betrokken. 
Uiteraard hangt het van de oorzaak van de klacht af welke disciplines het meest bij de behandeling betrokken zijn.

Lees meer

Geriatrie fysiotherapie

Gaat uw conditie achteruit of neemt de kracht in uw benen af? Gaat het rondje wandelen u niet meer zo gemakkelijk af en heeft u af en toe het gevoel dat u door uw knieën zakt? Of is overeind komen uit een stoel moeilijk en raakt uw evenwicht wel eens verstoord? Iedere dag bent u afhankelijk van het functioneren van uw lichaam. Door ouderdom of ziekte is een goed functionerend lichaam soms niet meer vanzelfsprekend. Lopen, traplopen, fietsen, wassen, aankleden of huishoudelijke activiteiten worden dan moeilijker en de kans op vallen neemt toe. De geriatriefysiotherapeut biedt uitkomst!

Lees meer

Echografie

Musculoskeletale echografie is een onderzoeksvorm met ultrageluidsgolven, onder andere binnen de fysiotherapie. Via deze onderzoeksvorm kunnen inwendige structuren binnen het menselijk lichaam zichtbaar worden gemaakt. Bij musculoskeletale echografie gaat zijn dit weefsels, spieren, botten en ligamenten. Musculoskeletale echografie wordt vaak geschreven als MSU, wat een afkorting is van de Engelstalige benaming ‘Musculoskeletal Ultrasound’. In Nederland wordt tevens een Nederlandstalige afkorting gebruikt: MSK.

Lees meer

Dry Needling

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Dry needling ontspant “myofasciale” triggerpoints (spierverhardingen of spierknopen) middels het aanprikken met een acupunctuurnaald. Belangrijk om te weten is dat dry needling geen acupunctuur is. Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden gedurende enige tijd in het lichaam geplaatst. Hierbij worden zogenaamde meridianen (energie banen) behandeld. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van dezelfde soort naald, deze wordt in het triggerpoint in de spier aangebracht.

Lees meer

EPTE

Percutane Electrolyse (EPTE)

Heeft u last van chronische achillespeesontsteking of een tennisarm en wil deze maar niet herstellen? Of last van een hielspoor of fasciitis plantaris en heeft u onvoldoende baat bij  shockwave therapie of zooltjes? Dan zou Echogeleide Percutane Electrolyse (EPTE®) een behandelmogelijkheid kunnen zijn.

 

 

 

Lees meer

Oncologische Fysiotherapie

Steeds meer mensen overleven de diagnose kanker. Vaak geeft kanker, of de behandeling daarvan, klachten of restverschijnselen. Je kunt denken aan vermoeidheid, conditieverlies, krachtverlies, stijve gewrichten, stug littekenweefsel, spanningsklachten, depressie en pijn.

Daardoor kunnen zowel fysieke, mentale en sociale problemen ontstaan als ook problemen met het werk. Oncologische revalidatie ondersteunt bij het herstel van hiervan.

Lees meer

Shockwave-therapie

Shockwave-therapie biedt uitstekend genezingspercentage; na slechts 2-3 sessies verklaart 80% van de patiënten dat de pijn volledig of voor een groot deel verdwenen is. Er is geen anesthesie noodzakelijk en het is een milde behandeling. Het verbetert de mobiliteit en levenskwaliteit en is zeer betaalbaar.

Lees meer

Revalidatie tijdens en na Covid 19

Als je na een COVID-19 infectie klachten houdt bij het bewegen en het uitvoeren van activiteiten kun je bij de fysiotherapeut terecht voor hulp, advies en begeleiding.

Heb je in het ziekenhuis gelegen? Dan neemt de fysiotherapeut in de weken na ontslag uit het ziekenhuis contact met je op om te bespreken hoe het met je gaat en of je last hebt van restklachten. Als je thuis hersteld bent van COVID-19 neem je, indien nodig, zelf contact op met je fysiotherapeut. Bijvoorbeeld als je klachten hebt op het gebied van vermoeidheid, benauwdheid, energie, kracht, uithoudingsvermogen of als je angstklachten hebt.

Om (her)besmetting uit te sluiten, staat veiligheid voorop bij de behandeling. De fysiotherapeut vertelt je wat er wel en niet mogelijk is op het gebied van fysiotherapeutische behandeling. Hiervoor maakt de fysiotherapeut een inschatting of behandeling op afstand (beeldbellen) mogelijk is en of fysieke behandeling verantwoord is (eventueel met persoonlijke beschermingsmiddelen).

De fysiotherapeut behandelt de klachten en beperkingen waarmee je na een COVID-19 besmetting te maken kunt krijgen. Hij of zij helpt je om inzicht te krijgen in deze klachten en adviseert en begeleidt bij het verantwoord weer opbouwen van dagelijkse activiteiten. Hierbij zijn energieverdeling en het risico op overbelasting belangrijke aandachtspunten. De fysiotherapeut zorgt er op deze manier voor dat je op een verantwoorde manier werkt aan je herstel. De fysiotherapeut kijkt ook hoe het verder met je gaat. Heb je problemen op emotioneel vlak, verloopt het herstel goed en eet je (gezond) genoeg? Als het nodig is, schakelt de fysiotherapeut in overleg met de huisarts andere zorgverleners in.

Lees meer

Claudicatio intermittens

De fysiotherapeut helpt u om in beweging te blijven en de problemen door etalagebenen te verminderen in uw dagelijkse leven. Samen streeft u naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid.

Doordat lopen pijn gaat doen, gaan veel mensen met etalagebenen op een andere, geforceerde manier lopen. Dit is bedoeld om klachten te vermijden, maar kost veel energie en is op den duur juist hinderlijk.

Lees meer

Fysiotherapie bij hartfalen

Hartfalen is een aandoening waarbij de hartspier minder capaciteit heeft en daardoor niet meer de functie heeft om zijn dagelijkse taken te volbrengen. Het is een combinatie van verschillende verschijnselen.

Lees meer

COPD

Als u zich inspant en dat leidt tot benauwdheid en hoestbuien, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Maar als u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, is het extra belangrijk dat uw conditie niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt

Lees meer

Valpreventie en valtraining

'Ik heb steeds meer moeite met bewegen. Geeft dit een verhoogde kans op vallen? Waarom moeten mijn tapijten uit de kamer? Hoe kan ik eventueel vallen voorkomen?' Dit zijn vragen die vooral bij de ouder wordende mens boven komen drijven na een val.

Lees meer

Handfysiotherapie

Uw bewegingsvrijheid is gelijk beperkt bij hand-, pols- of armklachten. Ineens heb je een helpende hand nodig. Veters strikken, een appje sturen, je haar kammen, fietsen of autorijden: niets is meer vanzelfsprekend. Logisch dat je daarom snel minder klachten wilt.

Lees meer

Voetfysiotherapie

De voeten, onze roots, ons fundament waarop we staan. Ze mogen gezien worden en toch stoppen we ze maar wat graag weg in schoenen.

Onze voeten bevatten 25 % van de gewrichten en spieren van het lichaam. Deze zijn goed te trainen. Net zoals de rest van het lichaam. 

Lees meer