Dry Needling

Wat is dry needling

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Dry needling ontspant “myofasciale” triggerpoints (spierverhardingen of spierknopen) middels het aanprikken met een acupunctuurnaald. Belangrijk om te weten is dat dry needling geen acupunctuur is. Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden gedurende enige tijd in het lichaam geplaatst. Hierbij worden zogenaamde meridianen (energie banen) behandeld. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van dezelfde soort naald, deze wordt in het triggerpoint in de spier aangebracht.

Wat is een triggerpoint

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in de spier. Deze worden vaak gevoeld als strengen. Naast lokale drukpijn geven ze vaak uitstralende pijn.

Hoe kunt u een triggerpoint o.a. herkennen

 • Pijn, stijfheid en kramp lokaal in de spier of met uitstraling.
 • Bewegingsbeperking.
 • Verminderde kracht in de spier.
 • Vegetatieve reacties zoals: zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig, koude handen.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan

 • Acuut: door een verkeerde beweging of een ongeval/ blessure.
 • Chronisch: bijvoorbeeld door een langdurige verkeerde houding.
 • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld de arm, schouder en/of nek bij o.a. computerwerk.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gipsverband.
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, emoties of onrust.
 • Houding afwijkingen vanuit de voet/ benen bijvoorbeeld beenlengte verschil of scoliose.
 • Slaaptekort.
 • Gewoonten: te veel aan koffie, roken, alcohol en gebruik van light producten.
 • Tekorten aan mineralen en vitaminen.

Wat doet de fysiotherapeut

De fysiotherapeut zal middels een gesprek en gericht onderzoek uw klacht(en) analyseren. Daarna worden o.a. de spieren onderzocht die mogelijk uw klacht(en) veroorzaken. Specifiek wordt er gezocht naar triggerpoints in deze spieren. Mocht uw therapeut deze triggerpoints vinden dan kan de behandeling met dry needling worden gestart.

Wat voelt u tijdens dry needling?

De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden, zijn heel dun. De therapeut voelt eerst waar de strakke streng en het triggerpoint zich bevinden. Het triggerpoint wordt tussen twee vingers vastgezet, waarna het naaldje snel door de huid wordt getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe, dit is een niet pijnlijk, dof gevoel. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een (electrisch-) schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kan de uitstralende pijn, die door het triggerpoint veroorzaakt wordt, gevoeld worden tijdens de behandeling. Dry needling is dus géén pijnvrije behandelmethode.

Een ander fenomeen dat soms kan optreden tijdens de behandeling is een zogenaamde vegetatieve reactie: men wordt ineens zweterig of rillerig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Deze reactie is, hoewel onplezierig, van voorbijgaande aard. Omdat er een vegetatieve reactie kan optreden, zal er altijd in liggende houding behandeld worden.

Waar richt de behandeling zich op

De behandeling is gericht op het deactiveren van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gedeactiveerd. Hierna raken de spieren langdurig ontspannen. De fysiotherapeut zal vaak meerdere spiergroepen van het lichaam behandelen. Dry needling is geen pijnvrije methode maar wel zeer efficiënt bij eerder genoemde klachten.