Fysiotherapie bij hartfalen

Hartfalen is een aandoening waarbij de hartspier minder capaciteit heeft en daardoor niet meer de functie heeft om zijn dagelijkse taken te volbrengen. Het is een combinatie van verschillende verschijnselen.

Het is belangrijk om uw hart en bloedvaten gezond te houden. Bewegen is een van de manieren om dit te doen. Voor mensen die een probleem met hun hart hebben of hebben gehad, is bewegen tijdens en na de revalidatieperiode heel belangrijk om de conditie weer op te bouwen. De fysiotherapeut is bewegingsspecialist en kan u begeleiden naar een goede conditie. Mogelijk heeft u bewegingsangst of loopt u te hard van stapel. Ook hierin begeleidt de fysiotherapeut u. Bewegen is de beste manier om hartfalen te voorkomen, iedere dag een half uur matig intensief bewegen draagt bij aan een goede gezondheid.

Oorzaak van hartfalen

Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Er wordt dus niet genoeg bloed rondgepompt. Hartfalen is meestal een chronische aandoening en kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • Status na hartinfarct
  • Te hoge bloeddruk
  • Slecht functionerende hartkleppen
  • Hartritmestoornissen

Behandeling

Hartfalen is een chronische aandoening en de behandeling bestaat o.a. uit:

  • Medicijnen: o.a. bloeddrukregulatie, plastabletten, bloedverdunning
  • Leefregels: stoppen met roken, gewichtsvermindering, voeding, voldoende beweging
  • Hartfalenrevalidatie 

Hartfalenrevalidatie

Ook in onze praktijk kunnen patiënten met hartfalen worden begeleid. De oefenruimte beschikt over de benodigde trainingsapparatuur en alle veiligheidseisen: AED, reanimatie, meetapparatuur als saturatie meting en bloeddrukmeting.
Echter is hartfalen bij de zorgverzekeraars geen chronische indicatie, dus het aantal behandelingen dat vergoed wordt, is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. 

Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hiermee worden coördinatie, beweeglijkheid, spierkracht en uithoudingsvermogen vergroot. U doet tijdens een behandeling oefeningen in de praktijk en u oefent thuis. De aanpak hangt af van uw situatie en mogelijkheden.

De volgende patiënten komen in aanmerking voor hartrevalidatie in onze praktijk:

  • U dient een verwijzing te hebben van uw cardioloog
  • U heeft een voortraject in het ziekenhuis doorlopen of uw klachten zijn minimaal 6 weken ‘stabiel’ (geen recent hartinfarct of operatie)
  • U bent gemotiveerd om deel te nemen en wilt graag uw functioneren optimaliseren.

Bij ons in de praktijk hebben Tom van de Kerkhof en Dorien van der Zanden de cursus “hartfalen in de eerstelijnspraktijk’’ gevolgd.